Luk Samfundet OpLuk Samfundet Op
5.6: Populisme
 • Læs først artiklen/kronikken ”Forsker: Hvem er egentlig det støjbergske folk”? Af Lasse Thomsen i Altinget d.7.juli 2021. Sæt dig dernæst sammen med en makker og forsøg at svare på følgende spørgsmål:
  • Hvad definerer ifølge kronikken populismen (hvad handler populisme om), og hvorvidt minder denne opfattelse om populisme den forklaring, som du præsenteres for s.110-111 i Luk samfundet op?
  • Er der noget i kronikken, som du synes styrker påstanden om, at politikeren Inger Støjberg er populist? Forsøg at pege på de steder i kronikken, hvor det bemærkes at nogle minder, at Støjberg er populist.
  • I kronikken nævnes det, at der særligt er to modsætninger som definerer Inger Støjbergs populisme. Hvilke to modsætninger er der tale om - og hvad handler de modsætninger om?
  • Hvorfor nævner kronikforfatteren Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt i forbindelse med diskussion om populisme på højrefløjen i dansk politik?
  • Hvad menes med, at folket står i et direkte magtforhold til eliten, og hvorfor viser Støjberg, at hun har ret i at folket står i et direkte magtforhold til eliten?
  • Diskuter afslutningsvis i klassen hvorvidt I er enige i at Støjberg er populist eller ej - og kom i den forbindelse meget gerne ind på, om der ikke også er mange andre politikere, på både den danske højre og venstrefløj, som kan betragtes som populister.
 • Sæt dig i en gruppe sammen med tre andre og undersøg de danske politiske partiers ideologier. Hold efterfølgende oplæg om, hvilke partier i Danmark, der kan betegnes som hhv. socialliberalistiske, socialkonservative, nationalkonservative, socialdemokratiske, revolutionære socialister, neoliberale og grønne. Diskuter desuden, hvilke som er populistiske.
 • Kom med eksempler på politiske diskussioner som du kan huske, hvor du har oplevet, at partier har krævet en masse uden at være villige til at indgå kompromisser. Hvor de måske har opført sig populistisk. Hvad synes du om denne tilgang? Tænk over eksempler fra dit eget liv, hvor du synes, det er fair at kræve noget helt specifik uden at ville forhandle. Overvej, om du kender nogen, der kan føle sig tiltrukket af populisme - eller om du selv kan føle dig tiltrukket af populisme?